Konkurrens om att bli Obamas vice-presidentkandidat

HagelBiden1.JPG
Två tänkbara vice-presidentkandidater: Republikanske senatorn Chuck Hagel från Nebraska och demokratiske senatorn Joe Biden från Delaware, vid ett evenemang i Washington. Båda har visat intresse för kandidaturen.
 

DET MEST eftersökta arbetet i USA just nu tycks vara vice-presidentkandidaturen för den demokratiske presidentkandidaten Barack Obama inför höstens amerikanska presidentval. Obamakampanjen inser betydelsen av att utnämna rätt kandidat och har utsett bland andra Caroline Kennedy att deltaga i proceduren som kommer att ta sin tid, eftersom kampanjen inte vill göra något förhastat. Ingenting kommer att lämnas åt slumpen. Obama anses som USA:s mest begåvade politiker under senare decennier, till och med mer talangfull än Bill Clinton och Ronald Reagan, och jämförs ofta med John F. Kennedy. Obama har också lett en mycket disciplinerad primärvalskampanj. Vice-presidentspekulationerna är omfattande i massmedier och i och med Obamas ledning över den republikanske kandidaten John McCain i så kallade ”battleground states” (stater med osäker utgång), såsom Florida, Pennsylvania och Ohio, är det längre inte en självklarhet att Obama kan pressas till att utnämna konkurrenten Hillary Clinton, som vann avgörande segrar i just dessa delstater. Det troliga är att Clinton kan få en annan position inom en eventuell Obamaadministration. Många är kandidaterna som vill ha detta åtråvärda toppjobb, som ökat i betydelse med vice-presidenter som Al Gore och Dick Cheney. Tidigare sågs det mest som ett ämbete att representera USA vid statsbegravningar och andra liknande internationella sammankomster. På grund av det amerikanska valsystemet, där vinnaren i en delstat tar samtliga elektorsröster, vilket kan innebära att den som blir vald till president totalt i hela landet kan ha färre röster än motståndaren (något som inträffade 2000), blir det viktigare att välja en kandidat som attraherar väljare i dessa ”battleground states”.

014.JPG

DEN allmänna uppfattningen är att Obama behöver en kandidat som kan attrahera oberoende väljare (independents), och vita medelklass- och arbetarklassväljare, framför allt i sydstaterna och Mellanvästern, samt de stora industristaterna, och som helst har militärbakgrund. Dessutom skall personen bidraga med seger i sin hemstat (något som exempelvis John Edwards, North Carolina, inte lyckades med 2004). Detta för att uppväga Obamas minoritetsbakgrund och liberala image. Det finns ett flertal erfarna kandidater. Kandidater som passar denna profil är – och tidigare favorit bland många — den frispråkige, orädde och färgstarke Virginia-senatorn Jim Webb har sagt att han inte kandiderar. En annan som passar denna profil är den republikanske Nebraska-senatorn Chuck Hagel, som gjort sig känd som en kraftfull kritiker av Irakkriget och därmed gått på kollisionskurs med partikamraterna inom det republikanska partiet. Han har liksom Webb militärbakgrund, och är en utomordentligt skicklig debattör. Det som talar emot Hagel är att han är republikan och har en del konservativa ställningstaganden inom inrikespolitiken som den demokratiska basen ogillar. En annan med militärbakgrund är general Wesley Clark, som dock stödde Hillary Clinton i primärvalen.
Ett så kallat ”wild card” är New York-borgmästaren Michael Bloomberg, som startade ut som demokrat, sedan blev republikan, men nu är oberoende (independent). Han anses som en kompetent borgmästare, och genom att välja en icke-demokrat kan Obama markera att han vill nå ut till mittenväljare, oberoende, samt republikaner, och att det skall bli slut på den politiska polariseringen i USA.

Bild3.Biden.JPG

BLAND KANDIDATER med gedigen utrikespolitisk erfarenhet återfinns Delaware-senatorn Joe Biden (ordförande för senatens utrikesutskott), New Mexico-guvernören Bill Richardson, som bland annat var FN-ambassadör i Clintonadministrationen och ådrog sig Bill Clintons vrede då han istället stödde Obama, samt förre Georgia-senatorn Sam Nunn, som är expert i militärfrågor. Joe Biden har, tillsammans med Chuck Hagel och till skillnad från andra potentiella kandidater, inte klart sagt nej till vice-presidentposten. Men det gäller ju också att inte verka för angelägen eller ”lobba” för att få kandidaturen. Bland de kandidater som kan nå ut till vita arbetarklass- och medelklassväljare återfinns Pennsylvania-guvernören Ed Rendell, Indiana-senatorn Evan Bayh, Pennsylvania-senatorn Bob Casey, samt Kansas-guvernören Kathleen Sebelius. De tre förstnämnda kommer från viktiga ”battleground states” där utgången är osäker, och skulle möjligtvis kunna påverka utgången i sina hemstater. Populära Sebelius från konservativa Kansas kanske skulle kunna appellera till mer konservativa vita väljare. Problemet för Obama är dock att det blir svårt för honom att välja en annan kvinna än Hillary Clinton, som i dagsläget säkerligen skulle vara mycket intresserad av vice-presidentkandidaturen. John Edwards finns också med i diskussionerna. Barack Obama behöver en kandidat som kan tillföra hans kandidatur eller ”ticket” ytterligare styrka och förhoppningsvis bidraga till en seger i en eller fler delstater – och dessutom måste kandidaten, precis som Obama, representera ”change” eller förändring.

Biden.3.JPG
Biden.1.JPG
003.JPG

FacebookTwitterGoogle+Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>