Mellanvästern — porten till den amerikanska västern

KansasAuMarche.JPG
Originella butiker som denna – Au Marché — som säljer europeiska specialiteter, i Lawrence, Kansas.
 
Kansas.Peggy.20080527 013.JPG

EN AV DELSTATERNA som utgör porten till den amerikanska västern är Kansas, som ofta passeras av bilister på väg från den amerikanska östkusten till västkusten och Kalifornien. Delstaten, som mest är känd för sin konservatism och religiositet, är hem till den ökände (även i Sverige!) och stockkonservative baptistpastorn Fred Phelps, vars anhängare ofta demonstrerar vid gayparader och liknande arrangemang, med plakat i stil med ”Gud hatar gays”. Och vem minns inte Thomas Franks bok ”What’s the Matter with Kansas?”, där Kansasfödde Frank berättar om hur medborgare inte röstar i politiska val i sitt eget bästa intresse. Ett fenomen som länge diskuterats i liberala kretsar i USA. En plats som är värd att besöka i Kansas är universitetsstaden Lawrence, hem till University of Kansas. Lawrence har många roliga och individuella butiker och hotel Eldridge utgör ett utmärkt stopp för en lunch, middag eller övernattning. Hotellet byggdes 1855 av nybyggare från New England. Men motsättningarna om slavhandeln och det amerikanska inbördeskriget påverkade även Lawrence, och året därpå brändes hotellet ner av den ökände sheriffen Sam Jones och hans proslavtrupper. Översten Shalor Eldridge byggde åter upp hotellet, men 1863 attackerades och förstördes det igen i stridigheter som ledde till att över 150 personer dödades. Men Eldridge gav sig inte och byggde återigen upp hotellet, som blev ett av de finaste och mest ansedda hotellen på den västra sidan av Mississippifloden och en medelpunkt i staden och en symbol för Lawrence.

 

Kansas.Peggy.20080527 003.JPG
Hotel Eldridge i Lawrence, Kansas.
 

Kansas.Peggy.20080527 002.JPG
Lobbyn i hotel Eldridge i Lawrence.
 
FacebookTwitterGoogle+Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>