Ny trend — “från medelålderskris till livsbejakelse”

NPC.Supermodels.20080707 012.JPG
Tidigare supermodellerna Beverly Johnson och Kim Alexis vid ett framträdande på National Press Club i Washington.
 

— BABY BOOMER-GENERATIONEN — de födda 1946-1964 — utgör den största gruppen ”vuxna”, säger de två tidigare supermodellerna, amerikanskorna Beverly Johnson, 55 år, och Kim Alexis, 48 år, i ett framträdande på National Press Club i Washington, tillsammans med Larry W. Jones, som är president för TV Land, en TV-kanal som fokuserar på åldersgruppen 40- och 50-åringar, och som är en av de snabbast växande kabel-TV-stationerna i landet. Man hävdar att den åldersgruppen är åsidosatt. TV Lands målsättning är en bättre balans till ungdomsfixeringen inom massmedier. Johnson och Alexis medverkar som programledare och domare i TV-stationens stora satsning modelltävlingen ”She’s Got the Look” (en modelltävling för de över 35), vars final går i veckan och som är tillbaka nästa vår. På 1970- och 80-talen prydde de båda supermodellerna de stora amerikanska modetidskrifterna Vogue, Harper’s Bazaar, och Glamours omslag. Trenden i USA nu är en förskjutning bort från den starka inverkan av ungdomskulturen mot den något äldre gruppen.

”DAGENS 40- och 50-åringar vill ”återuppfinna sig”, känner sig tio år yngre än de är, och utgör en välsituerad men samtidigt ofta ignorerad grupp, inte minst av modeindustrin. Underhållningsbranschen är fokuserad på yngre åldersgrupper och vill ogärna pröva på något nytt, generellt anses de över 40 år ”ha sett sina bästa år”, enligt Kim Alexis. Men 40-50-åringarna utgör 78 miljoner människor i USA, och är den klart köpstarkaste publiken. Trots detta väljer annonsörerna att jaga yngre konsumenter, och ignorerar i stort sett gruppen. Men både Johnson och Alexis anser att vi nu ”rör oss mer och mer mot en förändring — då marknaden fortsätter att använda sig av en formula som inte fungerar längre”. Det är en generation som är mer öppen till förändringar och nya ting, som lever längre och hälsosammare liv. Och som värderar substans över stil, och inte är lättlurad när det gäller annonsbudskap, detta enligt TV Lands ”Generation:BUY”-studie.

BEVERLY Johnson hävdar att gruppen fortfarande ”vill ta chanser och förverkliga sina drömmar, de lever rika, komplexa liv, med många hobbies, och det är hög tid för marknaden att hinna ifatt. Men det finns ingen bild av dem i dagens massmedia. Det är de mest dynamiska och starkaste konsumenterna i USA, som lägger ner mer än dubbelt mot andra kategorier, och känner att de blivit åsidosatta”. Som exempel på att ”förändra sitt liv” nämner Kim Alexis den kvinnliga advokat som sadlade om till författare och nu är — frånskild och fotomodell! Vidare fick vi veta att en tredjedel av 40-50-åringarna lever ensamstående, har den högsta skilsmässofrekvensen, och hela 40 procent av dem använder sig av dating service på internet. Varför blev det så? Kanske har åldersgruppen blivit offer för sin egen succé? Det var de som hade ett ungdomsfixerat tänkande i yngre år, och nu har de själva blivit äldre, tror Beverly Johnson och Kim Alexis.

 

NPC.Beverly.Johnson.JPG
Beverly Johnson var den första svarta fotomodellen på amerikanska Vogues omslag.
 

NPC.Supermodels.20080707 007.JPG
Kim Alexis har prytt mer än 500 tidskriftsomslag.
 

NPC.Supermodels.20080707 013.JPG
Beverly Johnson, Keith Hill, National Press Club, och Kim Alexis.
 
NPC.Supermodels.20080707 010.JPG

 

NPC.Supermodels.20080707 011.JPG

FacebookTwitterGoogle+Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>