McCain offentliggör vice-presidentkandidaten nästa vecka?

TimPawlenty.20080806 002.JPG
Minnesota-guvernören Tim Pawlenty, en av McCains vice-presidentkandidater.
 

MÅNGA HADE väntat sig att den republikanske presidentkandidaten John McCain skulle offentliggöra sin vice-presidentkandidat samma vecka som demokraten Barack Obama höll sitt bejublade tal i Berlin – för att ta udden av demokratens framgångsrika och välpublicerade resa i Mellanöstern och Europa. Det blev dock inte fallet. Istället följde en vecka av hård kampanjretorik och elak TV-reklam där Paris Hilton och Britney Spears passerade revy i en uppseendeväckande kampanjannonsering mot Obama, och som till viss del skadade denne, och där Hilton (hennes föräldrar har givit maxbeloppet till McCain-kampanjen) själv svarade med ett komiskt TV-reklaminslag, där celebriteten drev med republikanen och kallade denne ”old dude”. Men det är inte bara Obama som haft det tufft, mamma McCain, 96-åriga Roberta, har vanan eller snarare ovanan att tillrättavisa sin 71-årige son i valkampanjen. I vilket fall verkar det som McCain offentliggör sin vice-presidentkandidat efter demokraternas konvent i Denver nästa vecka.

DET ÄR NÄRMAST en omöjlighet för McCain att inte välja en abortmotståndare — det skulle få kristna fundamentalister att se rött och förmodligen ligga på sofflocket under valdagen — även om mediadiskussionerna den senaste veckan rört sådana ”pro-choice” (för aborträttigheter)-kandidater som den populäre förre Pennsylvania-guvernören Tom Ridge och Al Gores vice-presidentkandidat Joseph Lieberman, som numera är ”independent” (oberoende). De som betraktas som så kallade ”front-runners” eller är ledande kandidater är förre Massachusetts-guvernören och presidentkandidaten Mitt Romney och Minnesota-guvernören Tim Pawlenty. Romney är mycket förmögen vilket är en fördel, men på minussidan finns att han är mormon, något som inte går hem i alla högerkristna kretsar, som redan till stor del är skeptiska till John McCain. Frontrunner-statusen delar Romney med Minnesotas governör Tim Pawlenty, som är populär bland kristna fundamentalister. Med i diskussionerna finns också den blott 35-årige Louisiana-guvernören Bobby Jindal, som är den förste amerikanske guvernören av indisk bakgrund. Dessa tävlar med Rob Portman, tidigare kongressman från Ohio och före detta regeringsmedlem, och den ständigt solbrände Florida-guvernören Charlie Christ, som nyligen gifte sig. Det ses som ett sätt för honom att stärka sin kandidatur. Att vara ogift fungerar ju inte bra i amerikanska presidentval.

ETT ANTAL KVINNOR fanns tidigare med i diskussionerna, före detta skönhetsdrottningen, Alaska-guvernören och ärkekonservativa abortmotståndaren Sarah Palin. Men hon kanske inte riktigt är redo för så kallad ”prime-time” – att spela på den nationella och internationella nivån – ännu. Carly Fiorina är ett annat namn som nämns. Hon fungerar som ekonomisk rådgivare till McCain, men är kanske mest känd för att hon fick sparken som CEO från datajätten Hewlett Packard, enligt kritiker för att i det närmaste ha kört företaget i botten, och det med ett avgångsvederlag på 42 miljoner dollar (cirka 250 miljoner kronor)! Kanske inte den bästa meritförtäckningen för att bli vice-president…

TimPawlenty.20080806 003.JPG

FacebookTwitterGoogle+Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>