S’Agaró – vackraste semesterorten på Costa Brava

Spanien.augusti.2008 015.JPG
Spanien.augusti.2008 159.JPG

Runt S’Agaró går Cami de Ronda, den vackra strandpromenaden.

 

Spanien.augusti.2008 006.JPG
Spanien.augusti.2008 007.JPG
Spanien.augusti.2008 010.JPG
Spanien.augusti.2008 012.JPG
Spanien.augusti.2008 013.JPG
Spanien.augusti.2008 152.JPG
Stranden Sa Conca.
 

Spanien.augusti.2008 154.JPG
Spanien.augusti.2008 150.JPG

I S’Agaró, vid stranden Sant Pol, ligger den utmärkta restaurangen Taberna del Mar. Restaurangen har också en utomhusservering, som är populär bland lunchgäster. En ofta sedd gäst är Carmen Cervera, baronessan Thyssen, som ursprungligen kommer från Katalonien.

 
S’AGARÓ är kanske den vackraste och elegantaste semesterorten på Costa Brava, en udde med rikligt växtliv, belägen mitt på kustlinjen mellan Barcelona och den franska gränsen. Men konkurrensen är hård! Costa Brava i Katalonien, Spanien, som är omtalat för sina vilda klippor och små vackra sandstränder, är Franska Rivieran i miniatyr, och lugnare. S’Agaró grundades på 1920-talet av den förmögne industriidkaren Josep Ensesa från närbelägna staden Girona och byggdes kontinurligt upp under de följande decennierna med vackra villor i traditionell katalansk stil – ett arbete som fortsätter än idag. Högst upp på udden finns också en mycket pittoresk liten kyrka, och här finns det eleganta hotellet Hostal de La Gavina, där varje rum är individuellt inrett med antikviteter. Dessutom har ytterligare nybyggnation tillkommit innanför själva S’Agaró-udden.

 

MEN DET FINNS ett flertal andra charmiga badorter på kusten – Tossa de Mar, staden Sant Feliu de Guíxols (med den alltid lika trevliga söndagsmarknaden och ett härligt folkliv och fina butiker), Calella de Palafrugell, Llafranch, Aiguablava, L’Estartit, L’Escala och Salvador Dalí-orten Cadaqués. Nämnas bör också nöjesorten Platja d’Aro, med många diskotek, restauranger och utomordentlig shopping. Den ligger endast några kilometer från S’Agaró. Stjärnrestaurangerna – enligt Guide Rouge/Guide Michelin – är flertaliga i Katalonien, av vilka den mest kända är världsberömda El Bullí i Roses. Bilresan till Barcelona är en dryg timme, och till dess flygplats El Prat cirka en och en halv timme, och till Girona, som har flygplats och till vilken Ryanair flyger, drygt en halvtimme. Men det finns också regelbunden busstrafik mellan semesterorterna och Barcelona och Girona, liksom tågtrafik i inlandet. Bästa årstiden att besöka Costa Brava är juni till september. Under resten av året kan vädret vara ostadigt. Turistströmmen är störst under slutet av juli och augusti. 

Spanien.augusti.2008 155.JPG
Spanien.augusti.2008 158.JPG
Spanien.augusti.2008 160.JPG

FacebookTwitterGoogle+Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>